A nagycsaládi homoktövis gazdaság története

A család és a gazdaság feje agrármérnökként egyszer nagyot álmodott, így 2015-ben a Balaton mellett földet vettünk és belevágtunk. Pár hónapon belül elültettük az első gyógyító bio homoktövis csemetéinket, ami azóta 5 hektáros ültevénnyé fejlődött. Növényeinket a kezdetektől biogazdálkodásban ápoljuk, neveljük, ahogyan 4 gyermekünket. Mindkettővel igyekszünk maradandót alkotni:-)

A gazdaság, földművelés napi szépségeit és terheit a férj hordozza, míg a késztermék körüli teendők a feleség asztala.  Nyár utóján pedig minden évben eljön a munka dandárja, ahol a feladatunk rövid idő alatt, sok-sok emberrel, két kezünkkel leszüretelni a több ezer tövises bokrot, hogy az mindannyiunk egészségére váljék.

Termékeinket a Biokontroll Hungária Kft. ellenőrzi évről évre, hogy aki Feketekert homoktövist fogyaszt, garantált minőséget kapjon.

Az évi 30-40 tonna termésünk jelentős része jelenleg bogyóként külföldön landol, de határozott célkitűzésünk, hogy ez idővel megváltozzon és zömmel bennünket, magyarokat szépítsen, erősítsen, boldogítson. Az országhatáron túlra pedig már csak maradék jusson.

Terveink között szerepel további színvonalas Feketekert  homoktövis termékek gyártása, hiszen ennek a csodanövénynek minden része- szára, levele, termése, magja- is hasznosítható.

Célunk ezen túl gyümölcsöző kapcsolatok kialakítása a hazai piac különböző ágazataival, hogy itthon szélesebb körben is ismertté váljon a homoktövis gyógyító ereje.

Ezekért a célokért igyekszünk megtenni mindent, ami csak tőlünk telhet.

Szüret

A homoktövis szüretelése egy speciális technológiát igényel, ami az éves termelési költség legnagyobb részét teszi ki. Nyár végén, 25-30 emberrel metszőollók és fűrészek segítségével levágjuk a tüskés, bogyós ágakat, amit 30 centiméteresre aprítva, hűtőházi rakoncákba csomagolva szállíttatunk a fagyasztó hűtőházba.

A hűtőházban még aznap megkezdődik a sokkoló fagyasztás, aminek következtében a bogyók megőrzik minőségüket és az ágakról is könnyen leválaszthatóvá válnak. A fagyasztás után rázás, leverés, tisztítás következik, aminek végterméke a kitisztított fagyasztott bogyó. A bogyó tárolása egészen a felhasználásig -18-20 Celsius fokon történik.

A 8-10 szüreti nap, az áru időben történő beszállításának és feldolgozásának szervezése jól összehangolt munkát igényel.