Minden gyümölcshöz keverhető, ami elég édes ahhoz, hogy a homoktövis savanykássága megbolondítsa. Általában a gyümölcs mennyiségének 10 %-át teheti ki a homoktövis aránya. Én próbáltam már eperrel, őszibarackkal, sárgabarackkal, áfonyával. Mind elképesztő finom lett.
- 1 kg sárgabarack/eper
- 10 dkg homoktövis bogyó
- 30 dkg cukor
- 1 tasak 3:1 befőzőcukor
- A barackokat megmosod, kimagozod, majd negyedekbe vágod
- Beleteszed egy lábasba, hozzáteszed a homoktövis bogyót, a cukrot és a befőzőcukrot, majd összekevered.
- Lobogó tűzön felforralod, majd a forrástól számítva 3-4 percig takarékon főzöd. (Ha szeretnéd a végén le is turmixolhatod. Én a homoktövis magját is benne szoktam hagyni, mert nem zavaró evés közben, ellenben nagyon egészségesJ)
- Ezután még forrón, alaposan megtisztított üvegekbe töltsd.
- Ha rajta a kupak és a címke, teheted is a polcra télire. (persze ha megmarad)